Laatste berichten

Over Moskee Arrahman Breda

1000+

DONATEURS

10000+

BEZOEKERS PER MAAND

1982

OPRICHTINGSDATUM

Moskee Arrahman te Breda houdt zich bezig met diverse zaken omtrent de islam en zet zich in voor een verscheidenheid aan doelgroepen. Naast de gebeden worden met enige regelmaat de diverse activiteiten georganiseerd:

• Lezingen (Arabisch-Berbers-Nederlands);
• Religieuze bijeenkomsten;
• Koranlessen voor kinderen & volwassenen;
• Diverse cursussen voor volwassen (Arabisch-Koran-Islam);
• Rondleidingen voor zowel bedrijven, instanties als particulieren;
• Diverse overleggen met de omgeving, gemeente en andere stakeholders.

Hiernaast steunen wij diverse maatschappelijk doelen. Hierbij kunt u denken aan instanties die zich inzetten op sociaal-cultureel gebied.

Moskee Arrahman Breda is een algemeen nut beogende instelling. De moskee staat geregistreerd onder RSIN 801601721 Wil je weten wat dit betekent? Klik hieronder op het ANBI logo voor de officiële site van de Belastingdienst.

Een stukje geschiedenis...

Tot 1982 had de Marokkaanse gemeenschap van Bredase moslims geen beschikking over een eigen gebedsruimte. De vroegere gastarbeiders verrichtten hun dagelijkse gebeden in de pensions waar ze in groepjes van zes tot tien personen verbleven. Voor belangrijke islamitische feestdagen of tijdens de Ramadanperiode werd een beroep gedaan op een kerk aan het Pastoor Pottersplein, waar men gebruik mocht maken van een ruimte voor het gebedsdiensten. Daarnaast werd soms gebruik gemaakt van een buurthuis in Heusdenhout. Ook het centrum voor Buitenlandse Werknemers aan de J.F. Kennedylaan stelde ruimte beschikbaar voor dit doel.

Vanaf 1982 werd een gebedsruimte met de Turkse gemeenschap gedeeld. De huidige Turkse moskee in de Brouwerijstraat bood jarenlang plaats voor twee gebedsruimtes onder één dak. Door de groei van beide gemeenschappen werd de ruimte steeds krapper en besloten de Marokkaanse moskeebezoekers te verhuizen naar een ander gebouw.

Hiervoor werd in 1993 de voormalige kleuterschool in de Archimedesstraat aangekocht. Deze bestond in eerste instantie uit drie klaslokalen die een paar jaar lang als gebedsruimte werden gebruikt. Al meteen bleek dat de beschikbare ruimte te klein was. Bovendien deed het onpraktische karakter van drie gescheiden ruimtes en de toename van het aantal bezoekers de behoefte aan een grotere ruimte ontstaan. Daarom werd besloten om een groter gebouw te bouwen. Hiervoor werd een inzamelingsactie onder de gemeenschap gehouden. Het huidige gebouw van moskee Arrahman werd geopend in 1999.

De moskee wordt volledig door vrijwilligers bestuurd en beheerd. De diverse werkzaamheden in en om de moskee worden allemaal vrijwillig verricht.

Word vandaag lid!

Vul het onderstaande formulier in om lid te worden van de moskee!
LID WORDEN
Moskee Arrahman Breda: Een gebedsruimte, educatiecentrum en ontmoetingsplek voor de Bredase moslimgemeenschap!

Archimedesstraat 6, 4816 BB Breda
KvK: 41106079
© Copyright 2021- Moskee Arrahman Breda
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram